2009-07-30

Om förra helgens fiske finns tyvärr inte så värst mycket spännande att berätta. Visst fick vi en del fisk, men inte särskilt mycket och framförallt inga stora. Men satan vilka flöden det har varit (fortfarande är) i vattendragen. Det var mycket värre än vad jag hade vågat tro, och fortfarande väntas det mer regn. Men alltid finns gör det någon glad. Den höga nederbörden tillsammans med lågkonjunkturen har ju gjort att vi har det lägsta elpriset på länge.

Jag för min del hade nog föredragit mindre regn och mer sommar.

Jag var förresten ner till Linköping här om veckan för att titta till mina egendomar (lägenhet, båt etc.). Där hade de visst också regnat, det var VÄLDIGT mycket vatten i båten vår. Det var inte många centiliter ifrån att cyklopet hade behövt användas, det var till och med så att det simmade runt småfisk inuti båten. Det blev till att ösa många hinkar och liter. Givetvis kom det ett gäng skitungar och satte sig på bryggan och började terrorisera mig och farsan när vi öste.

- ”Varför har ni så mycket vatten i eran båååt!?!?”

Höll på att ”tappa” ett par hinkar vatten i deras riktning. Pappa däremot fortsatte prata med de vilket bara triggade de än mer. Ujuj..

Jag kom på en annan bisarr händelse som hände i Tydal tidigare i somras och som jag har glömt att berätta om (se bilden nedan). Det utspelade sig i Mosjön kvällen innan vi skulle åka hemåt . Nu hade tydligen många norrmän fått semester och vi som nästan varit ensamma tidigare fick nu trängas med både flugfiskare, bottenmetare och spinnfiskare/trollare. Hursomhellst sitter jag och Erik i våra flytringar en bit nedanför Tyas inlopp och fiskar på ett stim vakande öringar. Längs stranden vid inloppet sitter 4-5 norrmän med sina bottenmetespön utlagda. Strax utanför ligger ytterliggare två norrmän och flugfiskar från flytringar. Ganska packat med andra ord. Rätt som det är kommer en gubbe och kärring puttrandes i en gammal eka rätt mot inloppet. Eftersom det ligger en stuga precis vid inloppet så var det till att börja med inget man tog någon större notis vid. Gubben höll också ut för linorna från de två första bottenmetespöna, men sen gör han en 90 graders sväng och kör rätt emot norrmännen som sitter vid stranden och bottenmetar. 10 meter från land stannar han båten och kärringen hans börjar lägga ut ett nät mitt emellan två av de utlagda linorna. Vi sitter bara och gapar. Samma sak gör norrmännen i flytringarna. De vars linor ligger närmast nätet frågar givetvis vad fan de håller på med.

-”Ska ni legge garnet her?
-”Jaa.. hursa?”
-”Vi fisker ju her!?!?!”
-”Jaa.. men vi får fremmende imoerrn och har lavet att bjude på fisk.”
-”Jaha? Ni forstor vel sjelve att vi kommer te o fastne i garnet? Isåfall drar vi ju bare upp det.”

Utan att svara på det sistnämda la gubben och kärringen ut sitt nät och åkte vidare för att lägga ut minst 5-6 nät till över sjön. Innan de hunnit därifrån satt dock det första nätet fast i linnorna från bottenmetespöna.

Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Mosjön är visserligen proppfull med fisk, men jag vill inte ens tänka på hur många som fastnade i näten den kvällen, och under resten av sommaren också för den delen. Det är nämligen fritt fram för vem som helst att lösa kort för garnfiske i området, och särskilt dyrt är det inte heller. Galenskap!

Imorgon åker jag upp till Malung igen för lite fiske och hjortronplockning. Börjar känna mig lite krasslig dock, får hoppas jag håller mig på benen över helgen, och att det inte är någon svininfluensa man har dragit på sig. Usch!

Hoppas på bättre väder och bättre fiske den här helgen!


Bilder:
Övre : Någon gädda fick i i alla fall i helgen.
Undre : Nätmarodörer i farten.

//Markus2009-07-23

Nu har det varit väldigt dåligt med uppdatering här på ett tag. Och det beror helt enkelt på att det inte har har funnits så mycket att berätta om. För egen del har det mestadels handlat om jobb, och uppe i Malung har det dansats och regnat syndafloder. Fiske har liksom inte varit så aktuellt på ett tag. Men nu har det lugnat ner sig en aning och abstinensen börjar så smått komma krypande.

Imorgon bär det av till Malung för 3 dagars gäddfiske (och eventuellt hjortronplockning). Erik är upptagen med arbete och besök från Canada så istället har jag sällskap av min vapendragare från Linköping/Insjön, Arvid. Väderutsikterna ser hyffsade ut. Det är fortfarande väldigt höga flöden i vattendragen, därför blir det gäddfiske istället för fiske i älven, eller något annat strömmande vatten. Det ska i och för sig regna igen på lördag men i övrigt ser det fint ut. Förhoppningsvis ska vi lyckas lura en och annan ur det grövre gardet.

På återseende i helgen!

Markus2009-07-07

Förhoppningarna inför årets fiske i Tydal var stora. Rapporterna hade talat om trögt fiske tidigare på säsongen, men nu hade värmen kommit. Det var nu de stora skulle tas!

Och visst fick vi varmt väder.. Alldeles för varmt skulle jag vilja påstå. Det känns en aning suspekt att sitta i strålande sol och drygt 30 graders värme och klä på sig långkalsonger, fleecekalsonger, tjocksockor och vadare. Men det behövdes om man skulle klara någon längre stund i Tya/Neas, trots värmen, relativt kalla vatten.

Den ihållande värmen gjorde att vattenståndet var lågt och fisken inte särskilt aktiv under stora delar av dagarna. Under kvällarna däremot kunde det ofta bli veritabla vakfester, och här måste jag citera Erik från en kväll där han står utvadad vid Tyas utlopp i Mosjön:

”- När flugjäveln inte flyter mer än ett par sekunder, utan sjunker på grund av svallvågorna från alla vak, då vakar det fan mycket!”

Och det var precis vad det gjorde. Öringarna jagade likt hajstim och ofta flöt det så mycket insekter på ytan så det var lite som att leta efter en nål i en höstack. Men fisk fick vi trots allt, och ganska många dessutom. Lite sämre var det med storleken. Vi såg en hel del stor fisk, hade några påslag från misstänkt stor fisk, men tyvärr ville det sig inte riktigt den här gången. Ett gäng öringar över kilot blev det trots allt. Och en härlig vecka har vi haft! Jag är tveksam till att det finns många platser med sådant torrflugefiske efter öring, att man dessutom ofta kan smyga och spana på vakande fisk i det klara vattnet gör knappast något sämre. Fler besök är i planeringsstadiet, om någon är sugen är det bara att höra av sig.

Jag tänkte nog inte skriva så mycket mer just nu. Det är klart att det finns massor att berätta. Men oftast säger bilder så mycket mer än ord. Så jag slänger upp ett par sådana istället.

Varsågoda och njut!
/Markus2009-06-27

Vilken hetta! Har varit på ett hygge och dragit ris under dagen.. Är inte att rekommendera i det här vädret! Är helt förstörd…

Kvällens fiske är därmed avbokat. Håller på och laddar för Tydal istället. Bilen packas, utrustning kontrolleras.. Inget får lämnas åt slumpen. Det blev dock lite fiske i älven igårkväll. Men på grund av fotbollen så blev det lite försenat. Straffar är ett satans påfund!

Kom ut i älven strax efter 21, och vilken kväll det var! Solen lyste fortfarande relativt högt, forssländorna kläckte och harren vakade. Tyvärr var det mest mindre fisk som var i farten. Det blev en öring och 15-20 harrar på några timmars fiske. Alla tagna på torrfluga, som vanligt spelade mönstret mindre roll. Olive och svarta klinkhammers funkade lika bra som gula superpuppor. Men det blev bara ett par stycken över 30 cm, så det var ju inte så mycket att hurra för. Men vad gjorde väl det? En sån här kväll njöt man av att bara vara ute. Ett elixir för själen.

Men imorgon blir det andra bullar. Storöringarna hägrar. Ska nog ta och kolla över flugboxarna en sista gång. Kanske ska man kila över till Erik och investera i några godbitar. Det är ofta de små detaljerna som avgör! Se bara på Sveriges fotbollslandslag.. Kanske skulle man öva på att slå en straff någon gång ibland. Eller träna på defensiva hörnor för den delen…

Snart bär det av…

Hade!
/Markus2009-06-25

Värmen är här. Midsommarfirandet är avklarat, och snart är ännu en arbetsvecka till ända. Imorgon bär det av till Malung igen och därefter vidare till Tydal på söndag för en veckas semester och storöringfiske.

Det har ramlat in ett antal rapporter om kanonfiske i Malung den senaste veckan, precis som väntat. Det enda som har fattats hittills har varit värmen. Detta bådar gott. Jag har lite svårt att bestämma mig för vad det ska bli för fiske imorgon och på lördag. Det är kanonfiske både i älven och i öringsjöarna. Erik är ute i älven ikväll, eventuellt får rapporterna ifrån honom avgöra. Förhoppningsvis kommer vi åt att skicka lite rapporter ifrån Norge under veckan. Antagligen blir det även något mer inlägg innan vi åker också.

Packningen är i full gång:
Kalsonger check!
Strumpor check!
T-shirts check!
Shorts check!
Långkalsonger check!
Underställströjor check!
Fleecetröjor check!
Fleecekalsonger check!
Jackor check!
Byxor check!
Kamera check!
Mobilladdare check!
Toalettartiklar check!
Handduk check!
Sovsäck check!
Whisky check!
Mössa check!
Dator check!
Solglasögon check!
Stövlar check!
Extra skor check!

Fiskeutrustningen packas i Malung. Mat och dryck fixar vi i Malung. Erik packar yxa, kaffepanna, stekpanna, tändare. Hmm.. Vad kan man tänkas ha glömt måntro? Kommer säkert på något på vägen upp. Så brukar det vara och så ska det väl vara antar jag. Nu är det dags att hoppa i säng. Arbete imorgon.. får väl se hur effektiv man är...

/Markus2009-06-15

Hemma igen efter en helg i Malung, som tyvärr inte blev riktigt som vi hade hoppats på att den skulle bli. Det har regnat, blåst och varit kallt. Inget höjdarväder med andra ord. Västerdalälven har stigit över 30 cm under helgen, och det är klart att då är inte fisket något vidare heller.

Hursomhellst. Jag kom upp till ett regnigt Malung först framåt åtta på fredagskvällen. Tyvärr var det inte bara blött, utan det blåste även en del och var relativt kallt (ca 10 grader). Med andra ord inget optimalt flugfiskeväder. Istället beslutade vi oss för att ge oss ut och jerka lite gädda. Gäddorna var på ganska trevligt humör, men tyvärr ville inte alla följa med upp i båten. Vi lyckades väl kroka en 5-6 stycken var på att par timmar, men det var bara 4 stycken som behagade följa med hela vägen. Det blev tyvärr ingen ur det tyngre gardet den här gången även om Erik tappade en större gädda. Erik drog ändock det längsta strået med en fisk på drygt 3 kg.

Lördagen spenderade storfiskaren inne i stugvärmen medans jag var ute och slet i regnet med att röja skog. De är just tuffa de där dalmasarna va?

På eftermiddagen avtog regnet och det blev något varmare. Tyvärr hann vi inte ta oss ut innan det började regna igen. Kvällen inleddes med lite öringspan vid Grössjön. En av de många sjöar i Malungstrakten med grov öring som brukar visa sig vid den här tiden på året då sjösandsländan brukar kläcka i stora mängder. Vädret var ju långt ifrån optimalt och som väntat var det ingen större aktivitet på öringarna. Istället blev det rally tillbaka till älven för att åtminstone få svinga flugspöet. Några minuter efter nio klev vi så slutligen ut i älven som redan nu gick hög efter fredagen och lördagens regn. Temperaturen var ca 10-11 grader och det syntes endast någon enstaka mobbad slända som ohotad fick flaxa upp mot molnen.

Om fisket finns väl egentligen inte så mycket att berätta alls. Det var väldigt väldigt länge sen som jag upplevde såhär trögt fiske i älven. Till slut lyckades jag nöta upp 4 st harrar på en djupt fiskad nymf. Ingen större tyvärr, men fisk mellan 30-35 cm. Erik hade ingen större lycka han heller, jag lyckades aldrig riktigt få ur honom vad han hade fått. Det enda jag uppfattade var något om några små... På vägen upp ur vattnet lyckades jag med konstycket att nästan ta året första dopp. Som tur var är man tydligen en aning akrobatisk, och ännu mer tur vat det nog att Erik inte var så värst rask med kameran som han satt och lekte med. Annars hade ni antagligen haft fler intressanta bilder att spana på just nu. Söndagen fortsatte i samma tråkiga väder så därför valde jag att åka hem när dagsarbetet var utfört istället för att ta en extra fisketur. Det blir bättre väder och bättre fiske nästa gång. Det törs jag utlova!2009-06-10

Hej på er!

Bloggandet är ju något som oundvikligen ligger i tiden. Jag har länge haft planerna på att starta upp en blogg på vår hemsida (www.fiskebroder.com) med rapporter, bilder, kåserier och annat trams. Men som det så ofta blir när man får tid över så har flugspöet och vattnen därute hägrat mer än pennan och tangentbordet. I bristen på tid (?) har helt enkelt skrivandet blivit ordentligt lidande. Den dokumentation som väl gjorts har varit högst sporadisk och spridd på en mängd ställen: dagböcker, anteckningslappar, internetforum, gästböcker, kaffefilter, slogbodar… på alla möjliga konstiga och mer eller mindre påhittiga underlag.

Nu tänkte jag dock ta tag i mig själv med start ikväll.

Från och med nu ska det rapporteras mer eller mindre kontinuerligt ifrån mina och eriks (xidor) äventyr. Det brukar finnas en tendens att lite av varje kan hända, framförallt när erik är med. Han har en del roliga idéer ibland den pojken. För egen del så är fiskesäsongen ordentligt försenad pga ett flertal orsaker. Delvis börjar plugget nere i Linköping ta sådan tid att mitt tidigare regelbundna fiskeskolk/distansplugg i malungstrakten har blivit svårare att lösa. Jag trodde givetvis att jag hade löst detta genialiskt genom att lura i en klasskamrat att vi skulle köpa en båt tillsammans för att fiska gädda i roxen (Linköping). Tyvärr var motorn lika trög som den var billig så det fisket har det hitintills inte blivit så mycket av med.

Hursomhellst, min fiskesäsongen drar igång på allvar till helgen. Då bär det av upp till Malung för lite skogsarbete med päronen, vilket tro det eller ej innebär att det blir fiske på kvällarna. Väderprognoserna har ju dock sett roligare ut: regn, regn och åter regn, så vi får väl se vart det hela slutar. Planen är i alla fall som följer: fredag - röding, lördag - stor öring, och eventuellt lite gädda på söndag om det hinns med. Röding och öringfisket är starkt beroende av kläckningar som med lite otur kan regna bort. Men som tur är har vi ju en ganska fin plan-b i Västerdalälven, där harren och öringen inte är lika kräsna. Så fisk kommer det bli oavsett väderlek!

Resten av sommaren kommer jag försöka ta mig upp var och varannan helg för fiske (jobbar i eskilstuna hela sommaren). Erik däremot, som är bosatt i malung, är väl ute var och varannan DAG skulle jag tro. Så om även han kan få tummen ur röven och skriva någon gång då och då så ska nog uppdateringsfrekvensen bli helt okej.

Planerna för sommar-fisket ser väl i grova drag ut såhär:
Juni: sjöfiske efter öring/röding, harr/öring i älven.
Juli: harr/öring i älven.
Aug: sjöfiske efter öring
Sept-dec: Gädda! , och ev. lite harrfiske i älven.

Dessutom har vi bokat in en höjdare vecka 27 (min enda semestervecka), nämligen en resa till Tydal och åarna Tya och Neas fina öringar. Vi var där även förra sommaren men fick avbryta resan i förtid pga magsjuka. Vi hann dock få ordentligt med mersmak. I år är vi dessutom laddade till tänderna med erfarenheter och ”hemliga lokala” tipps. Mer om den resan senare…

Nu är det dags för Markus att sova så det börjar väl bli dags att runda av denna ”teaser”, så får vi återkomma med fler inlägg till helgen. Kan väl passa på att tillägga att bloggen även kommer kunna följas på vår hemsida, där det dessutom kommer finnas fullt med bilder att kika på (en del kommer säkert hitta in hit också).

På återseende!
Markus Bäck